Який спосіб різання металу вибрати: болгарка, газовий різак або плазмова різка?

Автор: Vitalii KapliaДата: 30/09/2018

Існує велика кількість технологій різання металу, кожен з яких має і свої переваги, і свої недоліки. Вибір тієї чи іншої технології залежить від поставленого завдання.

Різання металу болгаркою може застосовуватися тільки в тому випадку, якщо якість зрізу не має значення. Якщо завдання полягає в тому, щоб відрізати частину одного виробу і приварити її до іншого, то болгарки цілком достатньо для такої нехитрої роботи. Якщо ж завдання стоїть глобальне і якість зрізу має значення, то питання про застосування болгарки стає більш проблематичним. Так як зріз потрібно буде обов’язково зачищати, що позначається і на термінах і на вартості виконання робіт. Крім того, робота з болгаркою має ряд істотних недоліків з точки зору техніки безпеки. По-перше: окуляри не завжди гарантують захист від стружки, що розлітається навкруги. По-друге: існує небезпека того, що заклинить ріжучий диск і, він розлетиться на шматки. По-третє: як би смішно це не звучало, болгарку, іноді, важко утримати в руках, а це грізна зброя.

Газокисневий різак дозволить зробити розріз швидше, але проблема з неакуратним зрізом, який буде вимагати доопрацювання, буде все ще актуальною. Виникне і інша складність, пов’язана з деформацією металу під впливом температур, як наслідок – окис і окалини, які створюють багато клопоту.

Плазмова різка металу, в порівнянні з наведеними вище методами, менш проблематична. Застосування цієї технології дозволить значно прискорити процес, уникнути нерівності країв і деформації матеріалу. До того ж, плазмове різання варто застосовувати в тих випадках, коли мова йде про дійсно складній задачі. Наприклад: в створенні металовиробів складної фігурної форми технологія плазмового різання просто незамінна.

Отже, кожен спосіб обробки металу має свої переваги і недоліки, які обов’язково слід враховувати при виконанні кожного окремо взятого замовлення.