Алюміній і сплави на його основі

Автор: Vitalii KapliaДата: 22/10/2018

Застосування алюмінію в житті людства дуже широке, цей метал в деяких сферах життя суспільства просто не замінний. Наведемо лише один приклад, який показує виняткові властивості алюмінію. Будучи дуже легким і в той же час міцним, алюміній в рази легше стали і є найзатребуванішим металом в авіації.

При великих достоїнствах, алюміній має і кілька суттєвих недоліків, які ускладнюють роботу з ним. Для подолання цих недоліків, в виробництві найчастіше використовують алюміній не в чистому вигляді, а у вигляді сплавів. Тенденція використовувати алюміній у вигляді сплавів почалася в 1909 році, коли вперше створили сплав під назвою дюралюміній. Цей перший сплав містив домішки марганцю і міді, які підвищували показники міцності і жорсткості.

Таким чином, промисловість відкрила для себе новий спосіб використання алюмінію у вигляді різних сплавів, в яких домішки дозволяють збільшити або зменшити деякі показники. Звичайно, кожен із сплавів має і переваги і недоліки, які треба враховувати при їх обробці.

Наступною і важливою тенденцією у використанні алюмінію був винахід ще однієї групи сплавів – алюміній-літієвих. Цей вид сплавів, подібно дюралюмінію, теж характеризується високими показниками міцності. Але має істотну перевагу, так як літієві сплави зберігають показники легкості при високій міцності.

Останнім часом великої популярності набули сплави на основі алюмінію з додаванням бору, які широко застосовуються в Космосі.

Компанія Stalone надає широкий спектр послуг по роботі з алюмінієм і матеріалами на його основі.