Властивості і застосування манганіна

Автор: shatolamatДата: 17/10/2019

У попередніх матеріалах ми розглядали властивості і застосування ряду унікальних сплавів, в цьому матеріалі ми поговоримо про манганін.

Існує думка, що автором цього сплаву слід вважати, вже згаданого в статті про константан, Е. Вестона. Якщо константан він назвав «сплав №2», то «сплавом №3» став саме манганін. Однак претензії на авторство цього сплаву мають і двоє німецьких вчених, які теж проводили дослідження в цій області.

Манганін – сплав, який містить мідь, марганець, нікель. Як і в будь-якому сплаві важливі не тільки компоненти, але і пропорція, у манганіні основним компонентом є мідь – 85%, частка марганцю іноді досягає 13,5%, а нікелю – коливається від 2,5 до 3,5%.

Між манганін і константаном існує досить велика кількість схожих властивостей, але все ж манганін краще підходить для високоточних приладів. Однак, на відміну від константана, манганін нестійкий до дії корозії і не може бути використаний для металовиробів, які працюють на відкритому повітрі.

Фахівці компанії Stalone знають не тільки властивості основних матеріалів, а й тонкощі, пов’язані зі сплавами. Ми можемо гарантувати виконання будь-якої послуги по обробці металу на найвищому рівні.