Властивості і застосування монелю

Автор: shatolamatДата: 11/10/2019

На початку двадцятого століття в США були запатентовані і винайдені різні сплави, які зараз широко використовуються на виробництвах. Серед них, вже розглянутий в попередній статті ніхром і об’єкт сьогоднішнього аналізу – монель.

Монель сплав, який був вперше отриманий в 1906 році і складається він з нікелю, міді, заліза і марганцю.

Найголовнішою і безперечною перевагою монелю є те, що сплав стійкий до впливу величезної кількості агресивних середовищ. Він стійкий не тільки по відношенню до соляної, сірчаної, азотної та інших кислот, але і по відношенню до величезної кількості органічних кислот. Крім того, монель можна використовувати для виробництва металовиробів, які будуть піддаватися і впливу лужних і нейтральних розчинів.

Додатковою перевагою монелю є те, що цей сплав дуже пластичний, і з ним досить легко працювати, а також він має високі показники міцності.

Що ж стосується недоліків монелю, то це вартість – сплав досить дорогий у виробництві. Крім того, працюючи з монелю, слід пам’ятати, що її не можна швидко різати, так яка може відбутися процес механічного зміцнення і деформації поверхні.