Сплави міді

Автор: shatolamatДата: 16/01/2020

У наших минулих матеріалах ми досить детально розбирали деякі види сплавів міді, але мідь є досить важливим в промисловості матеріалом, область її застосовуючи широка і різноманітна, тому вимагає докладного аналізу.

Всім відомі два основних види сплавів міді: бронза і латунь. Але існують також мідно-нікелеві сплави, жароміцні сплави міді та мідно-фосфорні сплави. Про них ми поговоримо детальніше в цьому матеріалі.

Отже, мідно-фосфорні сплави почали активно використовуватися в промисловості з 1930-х років, на сьогодні світова потреба в цьому виді мідних сплавів становить коло 30 тис. тонн в рік. Використовуються мідно-фосфорні сплави в основному в якості припою – своєрідного з’єднувального матеріалу, наприклад: при пайці срібла, латуні і міді з міддю.

Мідно-нікелеві сплави також знайшли своє застосування в промисловості, їх існує досить велика кількість. До них належать: нейзильбер, константан, манганін, куніаль, монель, про ці сплавах ми докладно вже писали на нашому сайті.

Жароміцні мідні сплави з’явилися також в 1930-х року і з тих пір інтерес до них постійно зростає. Найпопулярнішими жароміцними сплавами є сплави на основі нікелю, однак існують і мідні. Відмінною особливістю жароміцні сплавів є здатність працювати під впливом високих температур, не зазнаючи зміни і деформацій.