Нові технології зварювання металів: зварювання Ультразвуком

Автор: shatolamatДата: 30/04/2020

Фахівці компанії Stalone підготували кілька матеріалів щодо нових технологій в галузі зварювання. У минулих матеріалах ми вже розглянули лазерне зварювання і гібридне лазерне зварювання, а також електрошлакове зварювання. Визначили їх переваги, недоліки та умови оптимального використання. А в цьому матеріалі мова піде про таку технологію, як ультразвукове зварювання або її ще називають зварювання ультразвуком.

Назва технології повністю відображає її сутність: матеріали з’єднуються під впливом ультразвукових коливань. Генератор ультразвукових частот в діапазоні від 18 до 180 кГц дозволяє з’єднувати між собою дуже маленькі деталі. Сама технологія була розроблена в 1969 році, але з тих пір її значно вдосконалили.

До переваг ультразвукового зварювання слід віднести такі як:

– великий діапазон можливих матеріалів (ультразвукове зварювання не використовується тільки для зварювання металів, зокрема його з успіхом застосовують для з’єднання між собою металевих і скляних елементів, різних видів пластмаси, і навіть тканин);

– відсутність деформації (під час ультразвукового зварювання відбувається нагрів елементів лише у заданій точці, що дозволяє не допустити деформації і розтікання);

Як у будь-якої технології, у технології зварювання ультразвуком є ​​свої недоліки, головним з яких є висока вартість обладнання, що в свою чергу відображається на ціні готового виробу.