Нанотехнології в металообробці

Автор: shatolamatДата: 25/05/2020

Експерименти в області поліпшення (зміцнення) поверхні металовироби почалися в другій половині ХХ століття, тоді активно почали розвиватися нанотехнології. На сьогоднішній день існує досить велика кількість різновидів нанопокриттів з високими показниками зносостійкості, в тому числі і CVD.

Найчастіше CVD використовується там, де важливо зробити металовироби високої міцності, наприклад: ріжучі інструменти. Само по собі CVD-покриття складається з декількох дуже тонких шарів, які наносяться послідовно: карбід титану, оксид алюмінію і нітрид титану.

Для того щоб нанести CVD покриття на інструмент або заготовку необхідний вплив дуже високих температур – понад 500 градусів Цельсія.

До основних переваг металовиробів, на які було нанесено нанопокриття, слід віднести:

– високі показники зносостійкості;

– несхильність до деформації при впливі високих температур;

– високі показники корозійної стійкості.

А очевидним недоліком таких інструментів є їх висока вартість. Втім, останнім часом технології розвиваються стрімко і можна очікувати зниження вартості нанопокриттів.

Фахівці компанії Stalone готові відповісти на всі ваші запитання, що стосуються металообробки і виробництва металовиробів, а також надати широкий спектр послуг.