3d-печать на металле

Промисловий 3D-друк на металі

Автор: shatolamatДата: 18/03/2021

3D-друк — технологія, навколо якої зараз дуже багато розмов. Ясно, що в майбутньому друкувати вироби з металу буде так само звично, як сьогодні, скажімо, виточувати. Але до цього дня ще поки треба дожити. Тому давайте проаналізуємо не стільки плани, скільки реальні можливості 3D-друку сьогодні.

Отже, перше, що треба розуміти — технологія нова і тому дорога. Просто так придбати обладнання та налагодити випуск кількох десятків деталей, нехай навіть дуже потрібних — не вигідно. Вартість обладнання коливається від $ 100 тисяч до $ 500 тисяч. І це без урахування витрат на обслуговування і заробітну плату висококваліфікованих працівників.

Другий аспект, який теж слід враховувати — обмеженість в матеріалах. На сьогоднішній день технологія 3D-друку покриває далеко не повний спектр матеріалів. Технологія доступна для таких металів: сталь, мідь, алюміній, латунь, титан, срібло, золото, бронза, платина.

На сьогоднішній день технологія 3D-друку використовується в ювелірній індустрії і досить добре себе зарекомендувала, тому що дозволяє виробляти унікальні і точні вироби. Експерти ж схильні вважати, що 3D-друк — перспективна технологія, яка в майбутньому може використовуватися і в інших областях металообробки.