цифровизация металлообработки

Цифровізація в металообробці

Автор: shatolamatДата: 30/03/2021

Цифровізація проникає в усі галузі і суттєво змінює правила гри. Металообробка — не виняток. На сьогоднішній день цифрові технології вже з успіхом використовуються в цій області, але далі —більше.

Чого ж чекати від цифровізації і на що вона може вплинути?

Говорити про повне виключення людського чиннику поки зарано. Саме професіоналізм працівників і рівень їх підготовки визначає якість виконання замовлень. Але цифрові технології вже здатні істотно полегшити роботу фахівців і підвищити точність. Цифровізація в металообробці допомагає в плануванні, відстеженні та контролі якості, таким чином різко зростає ефективність використання ресурсів і знижується ймовірність браку.

Хто виграє і хто програє від цифровізації?

Звичайно ж, найголовніші профіти отримають виробники або компанії, які надають послуги з металообробки. Адже технології зроблять всі процеси менш витратними і ефективнішими, налагодити з їх допомогою безперебійне виробництво стане набагато реальніше.

Однак у кожного нового тренда є і зворотна негативна сторона. В першу чергу цифровізація негативно відіб’ється на низькокваліфікованих працівників. У всі часи металообробка була трудомістким процесом, але сьогодні потреба в механічній праці кратно знижується, а це значить, що люди втрачають робочі місця.

Іншою постраждалою стороною можуть стати компанії, які не мають достатньої кількості обігових коштів, щоб купити нове обладнання. Вони рано чи пізно почнуть програвати і за якістю, і за ціною своїм конкурентам, які переорієнтувалися на цифровізацію.

Але як би там не було технології не зупинити, тому вже сьогодні слід розуміти, що світ розумних машин — це реальність.