Порівняння технологій: лазерне і плазмове різання металу

Автор: Vitalii KapliaДата: 30/05/2018

Вибір технології обробки металу залежить, в першу чергу, від властивостей металу і його характеристик. Але технології лазерного та плазмового різання можуть бути застосовні до одним і тим же матеріалами. Тут виникає питання: так яка технологія краще?

Лазерне різання металу дозволяє отримати більш тонкий проріз, за рахунок того, що технологія передбачає використання тонкого спрямованого променя. Таким чином, не тільки розріз більш акуратний, але і площа нагріву поверхні мінімальна. Якщо мова йде про роботу з металом товщиною в 6 мм, а завдання стоїть в отриманні фігурних деталей неправильної геометричної форми, то лазерна різка – оптимальний вибір.

Можливість працювати з листами більшої товщини – ось головна перевага плазмового різання в порівнянні з лазерним. Використовувати плазмове різання при товщині 0,8 мм не слід, а от якщо мова йде про алюмінієві листи до 30 мм, то тут буде доречною саме ця технологія. Важливо відзначити, при плазмовому різанні отвори виходять конічними, а на лінії зрізу іноді виникає окалина, яку, втім, легко можна усунути.

Отже, головний висновок, який можна зробити на підставі порівняння двох технологій, такий: вирішальний критерій вибору – це товщина листа. При роботі з матеріалами малої товщини лазерне різання дає кращий результат, а при роботі з матеріалами великої товщини перевага на боці плазмового різання.