Фізичні властивості алюмінію та його застосування

Автор: Vitalii KapliaДата: 10/10/2018

Алюміній досить поширений матеріал, який отримав свою популярність завдяки унікальним властивостям, таким як мала щільність, висока міцність, теплопровідність, електропровідність, стійкість до корозійних процесів. Сукупність цих характеристик зробила алюміній одним з головних конструкційних металів. Завдяки тому, що цей метал дуже легкий і податливий з ним зручно працювати. А за рахунок того, що він не отруйний і швидко покривається захисною плівкою, яка захищає алюміній від корозії, він дуже практичний.

Але у цього матеріалу є і недолік, проблема в тому, що алюміній характеризується недостатнім рівнем міцності. На практиці ця проблема вирішується за рахунок додавання в алюміній міді або магнію, і отримання більш міцних алюмінієвих сплавів (дюралюмінію).

Значною перевагою алюмінію в порівнянні з міддю, є те, що електропровідність у цих матеріалів приблизно рівна, але за показниками вартості алюміній значно дешевший. Це робить його досить популярним матеріалом в області електротехніки, навіть незважаючи на те, що захисна плівка алюмінію ускладнює процес спайки.

Активне використання алюмінію в транспортних областях обумовлено тим, що він досить легкий і ідеально підходить для авіації і суднобудування. Крім того, алюміній широко використовується у виробництві теплового обладнання і в будівництві, якщо мова йде про об’єкти підвищеної сейсмічної небезпеки.

В даний час йдуть активні розробки нового унікального матеріалу на основі алюмінію – пенометалла (пінистого алюмінію), який має малу щільністю, високі показники питомої жорсткості і низьку теплопровідність.