Різання металу: яку технологію обрати?

Автор: shatolamatДата: 30/07/2020

На сьогоднішній день існує величезна кількість різноманітних технологій розрізання металу, однак не варто думати, що ці технології взаємозамінні і можуть використовуватися, як універсальні. Ідеальних технологій не буває, але бувають технології, які ідеально підходять для вирішення тих чи інших завдань.

Отже, якщо необхідно розрізати лист металу по заданим прямим лініям, то можливою технологією різання металу може бути механічне різання. Воно дає можливість отримати досить рівний зріз і мінімізувати витрати на доопрацювання заготовки.

Якщо ж виникає необхідність розрізати досить товстий лист металу — більше 30 см, то доступними технологіями в даному випадку будуть гідроабразивне іта газове різання. Однак слід враховувати не тільки товщину матеріалу, але і його властивості, так як при гідроабразивному різанні виникає ризик корозії металу, а при газовому – ризик деформації (ця технологія підходить тільки для металів з малою теплопровідністю).

Для різання металу по лініях неправильно геометричної форми, найкраще використовувати технології плазмового та лазерного різання, які застосовуються практично до всіх видів металів. Ці дві технології різання металу можна назвати найбільш універсальними, єдине їх обмеження — товщина листа металу: для плазмового різання придатні листи товщиною до 30 см, а для лазерного — до 20 см.