стресс металла - термический стресс металла - напряжение режущей кромки - металлообработка - производство металлоизделий

Види стресу металу

Автор: shatolamatДата: 05/04/2021

Не тільки люди, але і метал піддається стресу. Але у випадку з матеріалами мається на увазі не важкий психологічний стан, а наявність похибок у виробі. Такі похибки можуть бути непомітні на перший погляд, однак їх наявність може істотно знижувати якість металовиробу.

Які ж найпоширеніші види стресу металу?

Обробка металу досить часто може призвести до виникнення двох проблем: термічний стрес і напруження ріжучої кромки.

Термічний стрес виникає в наслідок впливу на заготовку високими температурами, досить часто він може виникати при здійсненні лазерного різання металу. Вплив температур призводить до деформації металу. Але тут треба враховувати ступінь і важливість недопущення деформації. Якщо мова йде про деформацію в слідстві термічного впливу на мікронному рівні, то така похибка може бути прийнятна для більшості металовиробів.

Напруга ріжучої кромки пов’язана не з впливом тепла, а з тим, що в процесі обробки виникає фізичне розтягнення ріжучої кромки. Найчастіше з такою проблемою можна зіткнутися під час здійснення операцій штампування. Як і у випадку з термічним стресом, рівень допустимої похибки визначається вимогами до кінцевого металовироув.

Про те, які ж існую способи боротьби зі стресом металів і які нові технології застосовуються сьогодні читайте в одному з наших наступних матеріалів.