Латунь - виды латуни - томпак

Латунь і її різновиди

Автор: shatolamatДата: 14/01/2021

Фахівці компанії Stalone знають про метали все або майже все. У цій статті мова піде про латуні і її різновиди. Відомо, що латунь – це сплав, який містить мідь і цинк. Різні види латуні можна поділити на дві групи: двокомпонентна латунь і багатокомпонентна латунь.

Двокомпонентна латунь складається з міді і цинку, причому в залежності від пропорцій, розрізняють червону і жовту латунь. Червона латунь, її ще називають томпак, містить менше цинку – від 5% до 20%. Якщо ж вміст цинку перевищує 20% і доходить до позначки в 36%, то тоді мова йде вже про жовту латунь.

Крім двох обов’язкових компонентів, в латунь часто додають додаткові легуючі компоненти, які надають сплаву нові фізико-хімічні властивості. Так, з метою підвищення корозійної стійкості в латунь додають алюміній, кремній, нікель або марганець.

Марганцева латунь має високі показники корозійної стійкості поряд з високими показниками міцності. Якщо ж в сплав латуні додати свинець, то таким чином можна зробити його більш зручним для механічної обробки.

Важливо відзначити, що в сплавах латуні можуть також бути і домішки, які ускладнять процес механічної обробки. Такою домішкою є, наприклад, сірка, яка до того ж робить сплав більш схильним до корозійного впливу.